ПОЛІТИКО-ІСТОРИЧНІ ЗАСАДИ СТАНОВЛЕННЯ ФРАНЦУЗЬКОЇ ПОЛІТИЧНОЇ НАЦІЇ

Автор(и)

  • Н. І. Карманова

DOI:

https://doi.org/10.32844/10.32844/2222-5374-2020-109-7.02

Ключові слова:

французька нація, етнічна правосвідомсть, порушення права, національне кримінальне законодавство європейських держав, кримінальна відповідальність.

Анотація

Актуальність статті полягає в тому, що Французька нація утворилася із західноєвропейських народів змішаного кельтсько-романсько-германського етногенезу та по праву вважається однією з найстаріших на європейському континенті, з надзвичайно багатою історією та культурою. Європейська територія сучасної Франції була відомою ще із часів Стародавньої Греції та Риму як одна з областей Римської імперії, населена кельтами-галлами, що заснувалися на цих землях у X – IX століттях до нашої ери та створили впливовий осередок кельтської колонізації. До складу Галлії входили також території сучасних Нідерландів, Бельгії, Люксембургу та Швейцарії, що позначається й зараз тісними зв’язками з цими країнами. Оскільки дана місцевість знаходилася на перетині шляхів, вона зазнавала постійних вторгнень і переселень, загалом через цю територію пройшли близько п’ятидесяти народів, деякі з них залишили значний відбиток у французькій історії: стародавні греки поселилися на узбережжі. Формування нового світового порядку на початку XXI століття суттєво вплинуло на еволюцію міжнародної системи силових координат. Активізація як інтеграційних, так і дезінтеграційних процесів на глобальному й регіональному рівнях, зростання суперництва між світовими й континентальними центрами за збереження та посилення впливу на перебіг розвитку суспільства – все це створює потребу для будь-якої держави переглянути своє місце та роль на зовнішньополітичній арені, зокрема з огляду на безпекову сферу та здійснення розвідувальної діяльності в різних країнах світу. Одним із основних чинників стабільного розвитку держави відповідно до її соціально-економічної політики й національних інтересів є національна безпека, на запобігання загрозам якої мають бути спрямовані політичні, воєнні, інформаційні, економічні, інтелектуальні та духовні ресурси. Прогнозування кризових ситуацій, зниження рівня їхньої напруженості, послаблення їхніх наслідків передбачають забезпечення державних органів управління оперативною, достовірною й неупередженою інформацією для застосування  ефективних заходів протидії. Тому наразі все більшої значущості набуває діяльність розвідувальних органів, яка полягає не лише в класичному сенсі – в добуванні розвідувальної інформації про супротивника й безпосередньому підриві його сил, найчастіше за допомогою таємних, конспіративних засобів і методів. Будучи специфічною формою політичної боротьби, розвідувальна діяльність держави покликана сприяти виконанню її зовнішніх і внутрішніх функцій, насамперед – забезпечення національної безпеки та захисту національних інтересів.

Посилання

1. Кюїзеньє Ж. Етнологія Європи: наук. Видання. – К.: Ін-т мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАНУ, 2007. – 118 с.
2. Chevènement J.-P. La France est-elle toujours une nation? [Електронний ресурс] // Figaro Magazine. – 08.08.2014. – Режим доступу: http://www. Chevenement.fr/La-France-esthttp://www.chevenement.fr/La-France-est-elle-toujours-une-nation_a1652.htmlelle-toujours-une-nation_a1652.html.
3. Gaulle de Ch. Mémoires d’espoir / Ch. De Gaulle. – Paris: Pіon, 1970. – 1184 p.
4. Maxidico / Dictionnaire encyclopédique de la langue française. – Paris: Edition de la connaissance, 1996. – 1718 p.
5. Nationalité française. Droit du sol: comment obtient-on la nationalité française? [Електронний ресурс] // Офіційний сайт: France-Diplomatie, 2015. Режим доступу: http://www.Lexpress.fr/actualite/societe/droit-du-sol-comment-obtient-on-la-nationalite-française1293434.html.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-03-11

Як цитувати

Карманова , Н. І. (2020). ПОЛІТИКО-ІСТОРИЧНІ ЗАСАДИ СТАНОВЛЕННЯ ФРАНЦУЗЬКОЇ ПОЛІТИЧНОЇ НАЦІЇ. Юридична наука, (7 (109), 13–19. https://doi.org/10.32844/10.32844/2222-5374-2020-109-7.02

Номер

Розділ

ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА; ІСТОРІЯ ПОЛІТЧИНИХ І ПРАВОВИХ УЧЕНЬ