СУТНІСТЬ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИЩОЇ ЮРИДИЧНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • О. С. Яра

DOI:

https://doi.org/10.32844/2222-5374-2020-106-4-2.23

Ключові слова:

адміністративно-правове забезпечення, вища юридична освіта, вищої юридичної освіти, науково-педагогічний процес, публічне адміністрування, студентноцентризм, сутність.

Анотація

Актуальність статті полягає в тому, що будь яке фізичне чи суспільне явище характеризується зовнішніми видимими для усіх та глибинними скритими від широкого загалу осіб положеннями. Якщо перше може побачити та оцінити будь яка допитлива людина то другі виявити і проаналізувати виключно лише висококомпетентний професіонал. Усе це у повному обсязі відноситься й до проблеми адміністративно-правового забезпечення вищої юридичної освіти в Україні. Кілька сотень тисяч громадян, що в тій чи іншій міри причіпні до процесу отримання вищої юридичної освіти мають про неї певні судження. Проте, тільки невелика частина і це в першу чергу вчені юристи можуть осягнути глибинні внутрішні чинники аналізованої проблематики. Як відомо із філософії внутрішні аспекти будь якої філософської матерії найбільш слушно характеризуються гатерією сутності. В умовах сьогодення юридична освіта в Україні переживає період свого позитивного оновлення на засадах євроатлантичної спільноти. Проте, в процесі здійснення цієї діяльності виникають як певні законодавчі невідповідності, а також і консервативний опір деякої частини науково-педагогічних ортодоксів. Що потребує, як доктринального сутнісного подальшого удосконалення адміністративно-правового забезпечення вищої юридичної освіти в Україні. У статті виявлена і узагальнена сутність адміністративно-правового забезпечення вищої юридичної освіти в Україні. Це найголовніші глибинні зв'язки щодо публічного адміністрування вищої юридичної освіти в Україні. Це загальнолюдської цінності, соціокультурного феномену і науково-педагогічного процесу на засадах реалізації синтетичної концепції освіти та студентноцентристського спрямування адміністративної діяльності суб’єктів навчального і виховного процесу на суб’єктів публічної адміністрації. Зроблено висновок, що сутністю адміністративно-правового забезпечення вищої юридичної освіти в Україні є найголовніші глибинні зв'язки щодо публічного адміністрування вищої юридичної освіти в Україні, як загальнолюдської цінності, соціокультурного феномену і науково-педагогічного процесу на засадах реалізації синтетичної концепції освіти та студентноцентристського спрямування адміністративної діяльності суб’єктів навчального і виховного процесу на суб’єктів публічної адміністрації.

Посилання

1. Словник української мови: в 11 томах. Том 9. 1978. С. 860.
2. Зайченко І. Педагогіка: підручник. 2018. URL: .https://westudents.com.ua/glavy/48700-101-ponyattya-sutnst-zmstu-osvti.html.
3. Подимова Л. Педагогіка. 2014. https://stud.com.ua/49797/pedagogika/sutnist_zmist_ponyattya_osvita
4. Навчальний посібник з курсу «Філософія освіти» для осіб, що навчаються в магістратурі за спеціальністю «Педагогіка вищої школи» / Т. Кучера, Л. Насонова, В. Дейнека. Харків: ХНМУ, 2015. 63 с.;
5. Гітун Н. Філософія освіти: аналіз культуротворчої парадигми в освіті. Проблеми педагогічних технологій. 2010. № 2. С. 70–77.
6. Про вищу освіту. Закон України від 1 липня 2014 р. № 1556-VII. Відомості Верховної Ради. 2014. № 37-38. ст. 2004
7. Юридичні терміни. Тлумачний словник/ В.Г. Гончаренко, П.П. Андрушко, Т.П. Базова та ін.; за ред. В.Г. Гончаренка. 2-ге вид.Київ: Либідь, 2004. 320 с.
8. Галунько В., Сорока Л. Людиноцентристська наукова спадщина Вадима Борисовича Авер’янова, як основоположний чинник розвитку новітньої доктрини адміністративного права України. Академія адміністративно-правових наук. 2019. http://www.ssaals.com.ua/?p=6667

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-03-11

Як цитувати

Яра , О. С. (2020). СУТНІСТЬ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИЩОЇ ЮРИДИЧНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ. Юридична наука, 2(4(106), 185–191. https://doi.org/10.32844/2222-5374-2020-106-4-2.23

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО; ФІНАНСОВЕ ПРАВО; ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають